Wat is guerrilla marketing en wat bereik je ermee? | Promodukties
Wat is Guerrilla Marketing en wat bereik je ermee?
13 augustus 2021 

Wat is Guerrilla Marketing en wat bereik je ermee?

Onder guerrilla marketing vallen acties of campagnes gaat die de grenzen opzoeken. Om zo met beperkte middelen een groot resultaat bereiken. Niet het standaard werk, maar ludiek en vaak ook een beetje ondeugend.

Dat ondeugende of stoute is geen doel op zich maar het helpt enorm om op te vallen. Ga maar na, een gemiddelde consument wordt blootgesteld aan honderden commerciële boodschappen per dag. Het is onmogelijk om deze allemaal aandacht te geven dus men is selectief.

Wil jij als afzender bij die paar boodschappen zitten die wel echt doorkomen? Dan is Guerrilla Marketing misschien iets voor jou.


De oorsprong van guerrilla marketing

De term guerrillamarketing is afkomstig uit de oorlogsvoering waar het Spaanse woord guerrilla gebruikt wordt om een bepaald type oorlog te beschrijven. Hierbij weten kleine groepen strijders een veel groter leger effectief te bestrijden.

De overeenkomst tussen situaties in het bedrijfsleven waar een kleine organisatie een veel grotere organisatie (vaak de marktleider) probeert te bevechten, leidt hier tot de term ‘guerrilla’. Maar het zijn niet alleen de kleine organisaties die van guerrillamarketing technieken gebruikmaken.

Ook grote organisaties beseffen dat guerrillamarketing soms effectiever is dan dure, meer traditionele marketingcampagnes.

Het effect van een succesvolle campagne

Guerrilla Marketing is erop gericht om in een zeer korte tijd veel media-aandacht of aandacht van publiek te behalen. Veelal zijn deze kosten een fractie van de kosten die dure campagnes met zich meenemen.

Omdat het vaak om ludieke, veelzeggende acties of een bijzondere stunt gaat, is guerrillamarketing snel en effectief. Een creatief guerrilla idee dat opgepikt wordt kan (met een beetje ‘hulp’) enorme publiciteit (en daarmee mediawaarde) genereren.

Bij een goede stunt meldt de print en online media de campagne als nieuws of curiositeit. Dit maakt dat de kosten voor een guerrilla actie laag zijn in verhouding met het effect hiervan.

Er zijn voldoende voorbeelden van guerrilla marketing campagnes die 100 keer over de kop zijn gegaan. Groot of klein, het gaat om het idee!

Voorbeelden van succesvolle campagnes

Hieronder lees je over een aantal ludieke guerrilla marketing acties die wij mochten verzorgen.

Rookworsten verkoop door notarissen

Toen de Hema aankondigde samenlevingscontracten aan te gaan bieden, was het voor een bevriend notariskantoor snel duidelijk: wij gaan dan rookworst verkopen. Investering: 950 euro Resultaat: 150.000 euro mediawaarde


Mega lolly sampling op festivals

Als je Chupa Chups wil uitdelen kun je ze in een samplebag doen en teams op pad sturen. Je kan er ook een muur van eetbare kunst van maken en de festivalgangers zelf laten kiezen. Investering: 100.000 euro resultaat: meer dan een miljoen euro mediawaarde.


Meer voorbeelden van succesvolle guerrilla marketing acties

Standaard Guerrilla Marketing oplossingen of juist custommade?

De volgende guerrilla marketing instrumenten zijn het meest populair:

 1. Reversed of Green Graffiti: middels een professionele hogedrukspuit en een op maat gemaakt sjabloon, worden reclame-uitingen geplaatst op de stoep, de weg of muurtjes op high traffic locaties. Een heel groen duurzaam medium want er wordt geen verf gebruikt.

2. Zadelhoesjes plaatsen op fietszadels. Een gewild medium want iedereen weet hoe vervelend het is om een nat of zelfs lek zadel te hebben. Er zijn tegenwoordig milieuvriendelijke versies verkrijgbaar, gemaakt van recycled plastic.

3. Wildplakken. Wel het bereik maar niet de torenhoge afdrachten aan de exploitanten? Wildplakken kan in vrijwel alle steden van Nederland en voor ieder budget is er een mooi pakket samen te stellen.

4. Muurschilderingen. Uiteraard is dit medium wel in overleg met de eigenaar van het pand. ‘The making of’ alleen al is een Pr waardig event en de publiciteit is al snel gehaald.

5. Alle mobiele media die zonder vergunning worden ingezet. Waarom wachten tot jouw publiek langs het OOH medium komt als je het medium ook naar de mensen kan brengen?

Wanneer de standaard oplossingen niet passen, is er altijd een custom made oplossing denkbaar:

Voorbeeld campagnes van Guerrilla Marketing

Voor onze voorbeeld campagnes geldt stuk voor stuk dat de geïnvesteerde marketing euro velen malen is terugverdiend. Niet alleen een groot bereik maar ook nog eens bereik met een grote impact.

Alle voorbeelden van Guerrilla Marketing

Naast dat guerrilla marketing enorm origineel is, heeft het daarnaast ook vele andere voordelen. Hieronder zijn de 3 belangrijkste toegelicht.

1. Voor elk budget

Bij guerrilla marketing gaat het zeker niet om het grootste budget. Het idee is bepalend en dat hoeft lang niet altijd duur te zijn. Soms is een bordje of een pot krijtverf al voldoende.

2. Enorm bereik

De mooiste guerrilla marketingcampagnes hebben naast het bereik op straat, een nog veel groter bereik via de media. Natuurlijk gaat niet elk idee viral, maar in overleg met bevriende media is aandacht haast gegarandeerd en schiet de naamsbekendheid omhoog!


3. Perfect te gebruiken voor online content

De best bekeken ‘online content’ wordt gecreëerd door foto- en videomateriaal wat in de fysieke wereld is opgenomen. Door met de actie zowel indirect als direct mensen te bereiken, snijdt het mes aan twee kanten.

Alle nadelen van Guerrilla Marketing

Is guerrilla marketing voor iedereen? Het simpele antwoord hier is: NEE!

Vaak krijgen we aan het eind van guerrilla marketing brainstorms met onze klanten de vraag: mag dit? ‘Ehmmm officieel niet nee’, is dan vaak het antwoord. We hebben soortgelijke dingen al 100 keer gedaan en eigenlijk vind iedereen het een hele sympathieke vorm van marketing.

Maar het mag officieel niet helemaal nee. Veel merken durven dat kleine risico wel te lopen. De braafste jongetjes uit de klas liever niet… (nb: uiteraard gaan we dan samen op zoek naar de bravere variant MET vergunning.)

Kans op negatieve publiciteit

Hoge bomen vangen veel wind. Er is altijd kans op negatieve publiciteit. De kansen kun je verkleinen, maar helemaal zeker is het uiteraard nooit.

Tips & Tricks

De kunst bij het bedenken van een goede en passende guerrilla marketingcampagne is ‘omdenken’ en denken in metaforen. Wat is de boodschap en hoe kunnen we die anders dan standaard brengen? Zijn er objecten in het straatbeeld die we kunnen gebruiken om ons verhaal te vertellen?

De voorbereidingen

De voorbereidingen zijn afhankelijk van het uiteindelijke doel. Bij actuele campagnes is uiteraard altijd een zeer korte voorbereidingstijd. Dan is het roeien met de riemen die je hebt om iets ludieks neer te zetten.

Een langere voorbereidingstijd is wenselijk, maar lang niet altijd noodzakelijk. De meeste kleine campagnes zijn snel op te tuigen. Wil je je campagne echt laten vliegen op social media en in de pers, reken dat op een langere voorbereidingstijd.

Stappenplan en tips

De volgende stappen helpen je bij de keuze voor guerrilla marketing en het vervolgens succesvol inzetten:

- Bedenk heel goed wie je doelgroep is en waar je deze wil en kan bereiken

- Zijn er standaard guerrilla marketing instrumenten die passen bij jouw boodschap of is een custommade oplossing noodzakelijk?

- s er dubbel bereik mogelijk? En op straat in de buurt van de doelgroep? En middels (eigen) online/social kanalen? Kun je bevriende media inzetten?

- Hoe ver durf je te gaan? Ben je het braafste jongetje uit de klas of mag het wel wat stouter? (Meestal volgt er eerst een waarschuwing)

- Laat je adviseren. Wat voor jou nieuw en spannend is, is voor een ervaren partij misschien een ABC-tje.

Hulp bij jouw succesvolle Guerrilla Marketing actie?

Promodukties heeft inmiddels 30 jaar ervaring als guerrilla marketing bureau, en die kennis delen we graag met je. In een gesprek komen we er snel achter wat wel en niet past en waar wij hulp kunnen bieden. Een brainstorm hoeft niet lang te duren en vaak zien we dat eenmaal geprikkeld de beste ideeën van onze klanten zelf komen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen